6:41 / 28. september 2015
Visuel vitaminindsprøjtning

På Axel Torv i København er der et kulørt bygningsværk. Bygningsværket, der i dag huser Palads Teatret, havde oprindeligt hvide facader, men i 1989 kom de neutrale facader under den danske kunstner Poul Gernes kyndige malerpensel og fik nye klæder.

Gernes gjorde flittigt brug af sin karakteristiske koloristiske palette og udsmykkede facaderne med regnbuens spektralfarver. For Gernes var farver som visuelle vitaminer. Han mente, at dét, der er farvestrålende, kan fremkalde et strålende humør. Farveløse, grå miljøer kan derimod have en direkte negativ effekt på humøret.

Gernes koloristiske dristighed på Axel Torv har været udskældt af mange, men kender man hans idealistiske idé bag, får udsmykning en anden betydning. I Gernes optik er kunsten til for at gøre omverdenen til et mere farvestrålende sted at være for alle, og hans ønske var at gøre kunstneriske oplevelser til et kollektivt gode, der kunne stimulere livsglæde i hverdagen. Når jeg trænger til en visuel vitaminindsprøjtning cykler jeg forbi det polykrome bygningsværk, der på en trist gråvejrsdag er en læskende forfriskning i et ofte ganske douce farvet bymiljø.