13:14 / 4. august 2014
Trans Metro Express 2014

Der er altid lidt småkaotisk på Vestamager metrostation kl. lidt i 19 – som regel på en tirsdag i midten af august. På den ellers stille endestation i udkanten af Ørestad er peronnen fyldt med mennesker, der spændt venter på at hoppe med på årets Trans Metro Express under Strøm – den årligt tilbagevendene festival for elektronisk musik i København.

Kort fortalt er Trans Metro Express en to timer lang elektronisk koncertrække i et metrotog, hvor fire elektroniske producere vil fremføre komponerede værker til hver deres metrostrækning. Inspireret af det skiftende urbane landskab, har hver act komponeret en halv times musik, der vil blive spillet live for første og eneste gang, in situ, i et metrotog på dens rejse gennem København.

Konceptet bag Trans Metro Express opstod for snart seks år siden, hvor jeg på vej fra Vanløse til Ørestad, tilfældigvis sad og lyttede til Gerald Donalds Arpanet projekt.

Det simple og sublime nummer Wireless Internet, fra albummet af samme navn, og dets futuristiske og dystopiske lydunivers, i takt med turen fra tunellen ved Islandsbrygge og videre gennem Ørestad, gjorde den simple hverdagsoplevelse af at tage metrotoget til noget andet end den gængse rejse fra A til B.

Nummerets synth appregio og pulserende bas i sync med togets fremdrift og opstigning fra Islandsbrygge, videre på den snoede bane til DR Byen, til det halvbrutale møde med bygningsmassen af kolosser og de mange glasfacaders reflektioner efter Bella Center og Ørestad, glimter henover nummerets klangflader og accentuerer de majestætiske synth akkorder, der rejser sig i takt med bygningernes fremtoning i horisonten og skaber således et rammende musikalsk og metaforisk soundtrack til bydelen.

Navnet Trans Metro Express refererer selvfølgelig til Kraftwerk og deres album Trans-Europe Express, hvis titelnummer og dens overgang til nummeret Europe Endloss, kan betragtes som et konceptualiseret musikalsk digt til en fælles europæisk identiet, ikke mindst forstærket af en togforbindelse mellem Berlin og Paris.

Trans Metro Express kører således på sjette år i træk, og vil præsenterer fire elektroniske værker, i et formeksperiment hvor byen og musikken mødes i et rullende offentligt rum. Og som Kraftwerk søgte at skabe en fælles forståelse af steder gennem musikken, vil turen d. 12 august søge at skabe en unik sonisk rejse til den københavnske metro og dens bydele.

Strøm 2014//Trans Metro Express – tirsdag d.12. august kl. 19 fra Vestamager Metrostation – arrangementet er gratis og kræver blot en gyldig billet.


Jun Philip Kamata

Cand. Soc – Plan, By og Proces og Geografi, RUC.

Læs alle Jun Philip Kamatas indlæg

Følg bloggen via RSS