10:09 / 13. august 2013
101 Spring Street

“The interrelation of the architecture of 101 Spring Street, its own and what I’ve invented, with the

pieces installed there, has led to many of my newer, larger pieces, ones involving whole spaces.

Several main ideas have come from thinking about the spaces and the situation of that building.”

Donald Judd, 1977

Restaurering af Donald Judds ejendom i New York

Den amerikanske kunstner Donald Judd (1928-1994) købte ejendommen 101 Spring Street i 1968 og brugte den som atelier og bolig. I 1973 flyttede Judd permanent til Marfa i Texas, men bygningen i Spring Street forblev hans. Den historiske bygning er, efter en omfattende restaurering åbnet for offentligheden i juni 2013. Bygningens facade og støbejernsdetaljer er nænsomt renset, repareret eller genstøbt og udskiftet, hvor der var behov. Den indre rumfordeling er bevaret med de ændringer, Judd tilførte bygningen. Bygningen er, som den står i dag, en bevaring og udstilling af Judds atelier, hjem og kunstsamling.

Donald Judd er en blandt mange kunstnere, der i 1960’ernes New York skabte nye kunstformer, som senere blev betegnet som minimalisme. Hans værker er præget af en ekstrem enkelhed, og der anvendes udelukkende industrielle materialer og fremstillingsformer, så ethvert spor af kunstneren er fjernet. Judd var desuden optaget af kunstværkers interaktion med det rum, de er en del af. På Statens Museum for Kunst finder man en af hans såkaldte “stakke” – en række identiske kasser placeret vertikalt over hinanden.

101 Spring Street ligger i det historiske område SoHo i New York, hvor man kan opleve velbevarede støbejernsbygninger fra slutningen af 1800-tallet. Støbejernets egenskaber muliggjorde konstruktivt spinkle facader med store vinduespartier. De støbte byggeelementer blev anvendt i slutningen af 1800-tallet og var et alternativ til samtidens tunge murstenskonstruktioner, som havde mere lukkede facader.

101 Spring Street, der er tegnet i 1870 af arkitekten, Nicholas Whyte, bliver i dag anset for et af de bedst bevarede eksempler på støbejernstraditionen i SoHo. Bygningen er en 5-etagers, smal hjørnebygning med de for området karakteristiske, store vinduespartier og store, åbne etagedæk. Særligt for bygningen er dens to kældre, der får dagslys gennem en struktur af smukke glassten og støbejern, som ligger nedfældet i fortovet langs facaden. Bygningens støbejernsfacade er holdt i en grå tone med detaljer af søjler og tempelfronter. Bygningens slanke facadeproportioner lader den fremstå moderne og som en forløber til den senere curtain-wall facade.

Med sine serielt fremstillede byggeelementer og store, regulære rum med store vinduespartier, danner arkitekturen rammerne for Judds egne værker. Og han kredser i en række essays omkring, hvordan mange af hans hovedidéer stammer fra 101 Spring Street  og dens arkitektur og rumlige situationer. Da Judd overtog bygningen, var han fascineret af bygningsstrukturens åbne planløsning. For at bevare de store smalle og rene rum lod han hver etage have en separat funktion. En etage til soverum, spiserum og arbejdsrum.  På hver etage lod han sine egne og andre kunstneres værker blive til en del af rummet og til en permanent del af bygningen.

Nu kan publikum opleve, hvordan støbejernsbygningens arkitektur med sine store åbne etagedæk og store glaspartier med den taktfaste, spinkle vinduessætning spiller sammen med en samling af 200 af Judds egne værker og møbler. Stedet indeholder desuden værker af blandt andre kunstnerne, Dan Flavin, Marchel Duchamp, Kurt Schwitters og Frank Stella. Hvis man skal se 101 Spring Street er det nødvendigt at reservere tid til fremvisning hjemmefra.

www.juddfoundation.org

 

 

101 Spring Street, New York, Exterior, 2013 © Judd Foundation. Courtesy Judd Foundation Archives.

 

Photo Credit: Josh White. Image © Judd Foundation. Art © Ad Reinhardt. Donald Judd Furniture™© Judd Foundation.

 

101 Spring Street, New York, 1st  Floor, 2013. Photo Credit: Josh White. Image © Judd Foundation. Donald Judd Art © Judd Foundation. Licensed by VAGA, New York .

 

101 Spring Street, New York, 2nd  Floor, 2013. Photo Credit: Josh White. Judd Foundation Archives. Image © Judd Foundation. Donald Judd Furniture™© Judd Foundation.

 

101 Spring Street, New York, 5th  Floor, 2013. Photo Credit: Josh White. Donald Judd Art © Judd Foundation. Licensed by VAGA, New York. Dan Flavin © Stephen Flavin/Artists Rights Society (ARS), New York.

 

101 Spring Street, New York, 3rd  Floor, 2013. Photo Credit: Josh White. Art © Larry Bell. Image © Judd Foundation.

 

Tekst og fotografier hvor intet andet er angivet af Laura Boelskifte

 


Laura Boelskifte & Albert Algreen-Petersen

Arkitekt MAA

Læs alle Laura Boelskifte & Albert Algreen-Petersen s indlæg

Følg bloggen via RSS