12:46 / 12. maj 2014
Robin Hood Gardens

En forårsdag sidste år tager jeg til den østlige del af London for at se boligbyggeriet, Robin Hood Gardens. Byggeriet er fra 1972 og tegnet af arkitekterne, Alison Smithson (1928-1993) & Peter Smithson (1923-2003). Fra vinduet i toget genkender jeg de to karakteristiske bygningskroppe. Robin Hood Gardens er et eksempel på britisk modernistisk og brutalistisk boligarkitektur.  Et idealistisk boligbyggeri, der indeholdt drømme om det gode liv i lyse og billige lejeboliger med gode planløsninger. Det var et eksempel på byplanlægning i et stærkt trafikeret havneindustriområde og en ny typologi inden for boligbyggeri med lejligheder til forskellige boligbehov. De gode intentioner for boligerne og stedet er i dag overvejende overskygget af bygningernes dårlige rygte og stand. Ejeren, Tower Hamlets Council vedtog nedrivning af bygningerne i 2012. Det har skabt debat blandt bygningsejere, beboere og arkitekter. Skal man istandsætte, bevare og frede eller skal bygningerne rives ned?

Robin Hood Gardens udgør to næsten parallelt placerede boligblokke, på henholdsvis 10 og 7 etager og rummer 213 boliger fordelt mellem store maisonet-lejligheder og en-etagers lejligheder med store åbne strøg på hver tredje etage. De lange ”gadelignende” balkoner i det fri, hævet over byen, binder bygningerne sammen på langs, og blev navngivet ”streets in the sky”. Byggeriet er en betonkonstruktion med hvide vinduespartier, brystninger i beton og glas. Den parallelle placering brydes af knæk i facaden og de to boligstokke forskyder sig på den måde i forhold til hinanden. Bygningerne skyder ryg mod det omkringliggende område og favner et indre gårdrum med grønt kuperet landskab dannet fra den overskydende jord fra bygningsarbejder. De taktfaste vertikale facadeelementer i bebyggelsens stokke danner et abstrakt rytmisk spil af gentagelser og forskydninger i forskellige dybder og højder, der definerer vinduespartier, nicher og balkoner. Alison & Peter Smithson har forklaret netop facadeelementet som et praktisk lydskærmende element, der skulle beskytte boligerne mod støjen fra den hårde trafik, der støder op til bygningerne.

Når man besøger Robin Hood Gardens, har man en fornemmelsen af, at bygningernes dårlige stand og lave status hos bygningsejerne hænger sammen med en forfejlet boligpolitik og en mangel på omsorg og interesse for bygningernes beboere. På baggrund af bygningernes arkitektoniske kvaliteter og dens kulturhistoriske betydning er det forstemmende at forestille sig at et så markant og vigtigt bidrag til boligbyggeriet i Europas efterkrigstidsarkitektur nedrives. Nedrivningen af Robin Hood Gardens og området blev påbegyndt sidste år i april og hele byggeriet skal i henhold til demolition notis være revet ned inden juli 2015.

 

 

 

 

 

 

Tekst og fotografier af Laura Boelskifte

 

 

 


Laura Boelskifte & Albert Algreen-Petersen

Arkitekt MAA

Læs alle Laura Boelskifte & Albert Algreen-Petersen s indlæg

Følg bloggen via RSS