5:51 / 22. september 2014
Passing Stranger!

Jeg besøger Fort Tilden i juli. Blæsten er frisk, og solen så skarp at sandet blænder i øjnene. Gemt i sandet langs kysten er fem kvadratiske granitsten. De har indgraveret fraser af den amerikanske digter Walt Whitman. ”Passing stranger! You do not know how longingly I look upon you”.”O madly the sea pushes upon the land, with love, with love”. Poesien er rykket ind i naturen.

Det er den amerikanske kunstner Patti Smith, der som en del af den netop afsluttede kunstfestival Rockaway!, har fået idéen til at indgravere Whitmans lyrik i granitsten og placere dem i Fort Tildens naturlandskab. Det er små interventioner, der på en eller anden særlig måde fremhæver naturens egen poesi.

Og natur er der masser af i Fort Tilden. Det tidligere militærområde i Rockaway, New York blev forladt i 1970’erne, men militærets bebyggelser langs kyststrækningen fik lov til at stå. Naturen fik lejlighed til at gå sin egen gang og sætte sit eget præg på området.

Sanddynger, vildnis og dyreliv er rykket ind i bygningerne. Kulturen er veget tilbage, naturen har taget over – det har en mærkværdig dragende effekt over sig.