10:43 / 18. april 2013
Naturen river blok ned i Gellerup

Brabrand Boligforening har netop udmeldt d.1.juni 2014 som dagen hvor den første blok skal rives ned i Gellerup Parken, til fordel for en store og spændende byfornyelses process.

Men mens de fleste tænker på den efterfølgende udviklingsproces af området er der ingen der tænker på processen op til, hvor bygningen kommer til at stå tom og forladt i måneder op til. Inden den kæmpe betonblok rives ned og ud af området. …og vi taler altså om en blok på størrelse med mine forældres villavej.

Foto: Skraeppebladet.dk

Derfor er Creative Enterprise gået i samarbejde med Brabrand Boligforening og Aarhus Kulturhovedstad 2017, om at lade naturen overtage blokken optil nedrivelsen, i takt med at beboerene flytter, og på den måde have skabt en præ-transformation og mental-forandring af området – før nedrivelsen og den lange oprydnings periode sommeren over.

Når en lejlighed bliver fraflyttet, sprænges altanerne med grønt, i forår og sommer månederne op til nedrivelsen, d.1juni.

Visualisering: Nicolai Juhler

Altanerne beplantes med store hænge og klatre planter, bregner og buske, sådan altanen ser ud til at være fyldt, og det naturen har overtaget lejligheden. Blokken bliver stille og roligt overtaget af planter, og udvikler sig over hele perioden, som et symbol på processen, uden at blokken ser forladt ud. Det grønne virker som en glidende overgang op til den endelige nedrivning.

At lade naturen overtage en blok der står til nedrivning, er et eksperiment med mental områdeforandring i kæmpeskala. Om hvordan man op til nedrivningen, kan arbejde visuelt med et stort indgreb i området, så blokken ikke står som et spøgelseshus månederne op til, det nedrivelsen ikke føles som et voldsomt indgreb. Blokken bliver stille og roligt dækket at grønne planter, så den stille og roligt ‘forsvinder’. Det grønne gemmer den tomme betonblok, så overgangen til at blokken er lige pludselig er væk, tones visuelt ned da planterne er naturlige, og falder i med omgivelserne. Det bliver dermed ikke en så voldsom oplevelse for beboerene i området.

I det længere perspektiv indebære projektet også et væksthus, der kan levere grønt til blokken, og de andre urban gardening projekter i området. Det er det meningen at væksthuset skal blive i området, og kunne skabe grundlag for flere og nye grønne projekter i Gellerup.

Interesserede i projektet kan få yderligere oplysninger af mig på nicolai@creativeenterprise.dk


Nicolai Juhler

Kunstner og Idehistoriker

Læs alle Nicolai Juhler s indlæg

Følg bloggen via RSS