14:54 / 1. juli 2014
Lyngby Rådhus

Det er ikke sjældent, at det modernistiske rådhus fra 1939-41, med kobberdækket tag og en facadebeklædning i grønlandsk marmor associeres med et bygningsværk af Arne Jacobsen. Rådhuset er tegnet af arkitekterne, Hans Erling Langkilde (1906-97) og Ib Martin Jensen(1906-79) og er deres hovedværk, vundet i en arkitektkonkurrence i 1938. Rådhuset ligger centralt i Kgs. Lyngby mellem Lyngby Station og torv og er rådhus for Lyngby-Taarbæk Kommune. Bygningen er karakteriseret ved en stor detaljerigdom med inventar, møbler og belysning og kunstværker, der er lavet til rådhuset. Huset fremstår velbevaret med originale bygningselementer og detaljer.

Bygningen er i seks etager og danner en konkav form, der favner torvet mod øst. Med sin karakteristiske, taktfaste vinduessætning og sin krumme form har bygningen en monumental fremtoning. Rådhuset er opført i et jernbetonskellet i et ribbesystem, der danner husets taktfaste symmetriske ’grid’. Bygningen er symmetrisk i sin hovedbygningskrop, men brydes af byrådssalens dobbelthøje rum i den østlige del af rådhusfacaden, hvor også indgangspartiet er asymmetrisk placeret. Mod vest danner trappetårnet og den kun et-etages fløj en asymmetri i bygningen.

Udvendigt er rådhuset præget af mørke vinduesrammer i teak, der danner en kontrast til den grønlandske grå marmor og tagbeklædningen i kobber. Øverste etage ligger trukket tilbage fra facaden og rummer en tagterrasse til rådhusets kantine. Tagetagen har en hvælvet opbygning med kobberbeklædning. Her sidder også rådhusuret, der er en del af bygningens facade. Bygningen er opført som en dæk-søjlekonstruktion og er udført i jernbeton. Jernbetonskelettet og de store, åbne planer med skillevægge gør den indre rumopdeling fleksibel. Den fleksible plan med en midter-korridor fungerer som fordelingsgang til kontorlokaler i den østlige og vestlige del. Rådhusets lette facade med et jernbetonskellet, gør det muligt at erstatte et vinduesfag med en fuld brystningsplade og vice versa og gør bygningen dynamisk og omstillingsdygtig for fremtidige ændringer af behov og funktion.

I rådhusets hall møder man den markante skulpturelle rådhustrappe, der forbinder husets etager. Trappen synes svævende i rummet og svinger sig i en organisk bevægelse bag facadens stramme ‘grid’. Trapperummene på 1. til 5. etage er udsmykkede med fresker af arkitekt og kunstner Georg Jacobsen (1887-1976). Motiverne refererer til byen, dens borgere og kommunens forvaltninger. Byrådsalen er dekoreret med træudskæringer af billedhuggeren, Frantz V. Hansen (1903-1985). Også her skildres kommunens borgere, bygningsværker, åen, dens historie og kulturhistorie. I rådhusets vielsesrum er væggene dekoreret med blomstermotiver af maleren Ejnar Nielsen (1872-1956).

Bygningen balancerer mellem at være monumental i sit udtryk, samtidig med at dens detaljer og indvendige bearbejdning virker imødekommende og inviterer kommunens borgeren indenfor, hvor de skal mødes i øjenhøjde. Kulturhistorisk er rådhuset med sin arkitektur et eksempel på et af de første af velfærdssamfundets forvaltningsbygninger, hvor den begyndende demokratisering kan aflæses i arkitekturen. Der er ikke længere et monumentalt rådhustårn, derimod har trapperummet antydning af tårnkarakter, hvor den transparente bevægelse rundt i bygningen og i forvaltningerne bliver vigtig. Det Særlige Bygningssyn har for nyligt indstillet Lyngby Rådhus til fredning.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst og fotografier af Laura Boelskifte

 

 


Laura Boelskifte & Albert Algreen-Petersen

Arkitekt MAA

Læs alle Laura Boelskifte & Albert Algreen-Petersen s indlæg

Følg bloggen via RSS