8:46 / 21. januar 2013
Kunst med Stedsans

 

Kunst kan noget med steder. Kunst kan tilføje stedet ny betydning uden at skulle bygge nyt, men blot tilføje nogle få andre elementer, eller arbejde med det eksisterende.

Det handler om at tænke stedet anderledes end blot placering, bygninger osv. men sætte sig ind i hvordan stedet bliver brugt, og hvad det er det gør stedet til netop det sted, og ikke det sted der ligner på den næste gade. De fleste steder er nemlig meget mere end blot et hvilket som helst sted, der kun omtales som plads eller område. Det vi forbinder med et sted er sjældent dens grundplan, med det der sker på grunden. Taler man om Sadolin grunden på Prags Boulevard (KBH) i dag, taler man næppe om malingproduktion, men om det der sker på stedet, og det til tider helt ned til dem mindste detalje. Det er det der gør stedet til netop det sted.

Urban Kunst bruger ofte stedet anderledes end man er vant til. For et par år siden afholdte jeg og Center for UrbanKunst  en åben workshop i Aarhus, med den Berlinske kunstner, Jan Vormann, hvor vi genopbyggede byen med Lego-klodser. ca. 150 deltog i at genopbygge beskadiget bygninger med LEGO-klodser, sådan byen igen kunne fremstå med en pæn facade. Vi arbejdede den dag med byens fortælling, historie, og den måde vi opfatter byens materialitet, og det autoritative ved at byen er bygget op af sten.

Se Jan Vormann’s verdens omspændende dispatch work projekt HER

DR2’s indslag STREET LEGO for begyndere, i programserien Guerilla Gartnerne på dr.dk /Guerilla Garterne/ LEGO

 

Se mere om projektet på www.creativeenterprise.dk

 

Reverse Graffiti er en anden måde at arbejde med de små detaljer, som laget af graffiti, smog, alger, osv.  der er kommet til gennem årene. Det lag der er med til at give stedet sin pinagtige. Det lag kan man selvfølgelig rense af, men man kan selvfølgelig også lige så godt gøre det kreativt, ved at rense det af i billeder, former og mønstre. Som det blev i forbindelse med city dressing af Aarhus by til UEFA’s U21 EM i fodbold. Her skabte jeg, med en højtryksrenser, en række Reverse Graffiti værker af profilspillerne, ved at udnytte kontrasten mellem den rene og beskidte overflade.

 

Se DR2’s indslag Revers Graffiti for begyndere i programserien Guerilla Gartnerne, på dr.dk /Guerilla Garterne/ Reverse Graffiti

 

 

 

 


Nicolai Juhler

Kunstner og Idehistoriker

Læs alle Nicolai Juhler s indlæg

Følg bloggen via RSS