17:14 / 11. august 2014
Jane’s Carousel

På havnefronten mellem Brooklyn Bridge og Manhattan Bridge er der en karrusel. Den har 48 rigt detaljerede træheste og 1200 små lyspærer, der lyser op, når mørket falder på – og så er den installeret i et moderne, minimalistisk smykkeskrin tegnet af arkitekten Jean Nouvel.

Karrusellen, der i dag kaldes Jane’s Carousel, blev bygget i 1922 af The Philadelphia Toboggan Company. I 62 år stod den i en forlystelsespark i Ohio, men da parken lukkede i 1984, blev karrusellen sat på auktion. New yorkeren David Walentas, der er en af de centrale drivkræfter bag udviklingen af DUMBO-kvarteret i Brooklyn, havde i sin masterplan for området tilbage i 1980’erne inkluderet en historisk karrusel, og da den fine karrusel fra Ohio blev sat til salg, slog han til.

 

Karussellen blev transporteret til Brooklyn, og her indledte David Walentas’ kone Jane (deraf navnet ”Jane’s Carousel”) en istandsættelse af den medtagede karrusel. Istandsættelsen var grundig og stod på i over 20 år. Blandt andet blev lag af maling nænsomt fjernet for at kunne identificere og genskabe den oprindelige farvepalette, og beskadigede originale udsmykninger blev efter alle kunstens regler nøje rekonstrueret.

Parret hyrede den franske arkitekt Jean Nouvel til at tegne en pavillon til karrusellen. Pavillonen er udført i akryl, og om sit valg af akryl fremfor glas har Nouvel sagt, at det giver rum for en særlig genspejling af karrusellen i de fire vægge, så den i dagstimerne ligner et smykkeskrin og i mørket fremstår som en magisk lanterne.

 

I 2011 blev det magiske skrin åbnet for første gang, og den totalrenoverede karrusel begav sig af sted på sin første tur. Det var en stor succes. I dag kører karrusellen fortsat, og dens forlystelsestoner kan høres på lang afstand. Tonerne er måske nok en smule rustne, men Jane’s Carousel drejer ufortrødent videre, og spreder smil blandt glade børn, der sidder på de galoperende heste og kigger ind på Manhattan Skyline.

Læs mere om Jane’s Carousel her:  http://janescarousel.com

Tekst, billeder og lydoptagelse af Marie Dyhr Caspersen