13:08 / 13. oktober 2013
Hvad naboen gør MÅ være det rigtige…

Findes der en smukkere tagbeklædning end de røde tegltage på de danske huse midt i de blomstrende rapsmarker i det ganske land ? Det udtryk og de ældgamle teknikker som bruges ved fremstilling af tagsten af tegl giver et fuldendt udtryk til mange bygninger på vore breddegrader.

Hver sin tid har sit tag.

Tegl er et materiale, der fremkommer ved brænding af ler i en speciel ovnFarven vil fra naturens side oftest være gul, rød eller brun, men det er i dag muligt at indfarve produktet efter ønske. En anden mulighed er at glasere tegl. Tegl anvendes primært til mursten og tagsten.

De glaserede tegl er virkelig ved at vinde danskernes hjerter og jeg har lyst at spørge om det er et bevidst valg ? Er det fordi det er det som står allerførst ude foran ethvert byggemarked og kan fås i alle regnbuens farver. Den sorte pest hærger forsat….på rejse gennem det ganske land er det en kendsgerning, at folk skifter de gamle røde tegltage ud med sortglaseret tegl i stadigt stigende tempo. Fint skal det være og ligne de store gullaschbaron palæer i de store byers velhaverområder.  De pæne solide bedre byggeskiks huse får lagt ny make-up af moderne materialer. Væk med skorstenene og vinduerne – husenes øjne stikkes brutalt ud til fordel for termovinduer, glinsende tag og stålkviste.  Alt kan købes ved indgangen til ethvert byggecenter og efterlader ikke meget til fantasi eller grundighed i at lære sit eget hus at kende og den kulturarv netop det hus repræsenterer. En national undskyldning fra BYGMA, XL etc lader vente på sig. Ærgerligt at dem som har mulighederne og dermed også forpligtelsen, ikke er bedre til at rådgive og skabe kvalitet til de næste generationer.

Se her nedenfor på en tilfældig vej i det sydsjællandske landskab. Her kan man ligefrem tale om at den sorte pest smitter til naboens hus.

 

 

Måske en gartner kunne hjælpe her, MEN udover et enkelt termovindue i gavlen, så står der her et autentisk og ærligt hus med originale materialer af bedste kvalitet OG det røde tegltag. Jeg har lyst til at give beboeren en pose guld så de kan passe på deres bygningskulturværdier. Er det blot en idiotisk smagsdommer som undertegnede der synes, at dette er meget kønnere eller ?

 

For et par år siden begik Bygningskultur Danmark en aprilsnar og viste dette manipulerede foto af Gl. Skagen frem. Det skabte telefonstorm og meget debat. Idag er der faktisk kommet det første hus i Gl. Skagen med sortglaseret tegltag og det er vel næppe det sidste, men sikkert til stor begejstring for de tyske turister Danmark lever så godt af. Nu kan vi tilbyde deres flagfarver på vores bygningskultur.

http://www.bygningskultur.dk/Menu/Aktuelt/Nyheder/Sort-pest-over-Skagen