21:00 / 23. november 2014
Grimhedens cyklus

Man skabes, man fødes, man lever, man ældes og man dør. – Akkurat som et stykke almindeligt bygningskultur. Hver generation gør sig vel tanker om hvad man efterlader sig som spor. Med hensyn til bygningsmassen, så tænker jeg ofte, at jeg selv tilhører en særlig slem generation, som efterlader ekstreme mængder fantasiløst, dårligt usundt, uinspirerende byggeri til vore efterkommere.  Kom engang til at diskutere med den lokale borgmester som ville inddrive endnu et smukt stykke landskab til industrikvarter under påberåbelsen af det nye områdes geniale placering lige ved motorvejen. Jeg gjorde ham, i et læserbrev, opmærksom på det gamle industrikvarter ca. 400 meter fra motorvejen, som stod halvtomt hen pga ekstrem grimhed og forladthed. Han blev rasende og kaldte mig en fremtidsstopper ! Jeg tænker stadig, at det ville have været så meget bedre at genudvikle det eksisterende “grimme” område istedet for at skabe mere plads til uopfindsomhedens arkitektur, men jeg er jo heller ikke politiker og ville nok ej heller få så mange stemmer.

Når jeg færdes rundt i de danske industrikvarterer, hvor selv vejnavnene har givet op (generatorvej, maskin alle, lossepladsvej, kemivej, dynamovej etc) og ser på hvor rigtig mange mennesker arbejder og bruger mange af deres daglige liv. Så kan jeg godt blive en lille smule mismodig. Omgivelserne, materialerne – ja ofte endda udsigten er helt drænet for energi. Så tænker jeg på de mange mennesker som dagligt arbejder i disse bygninger og som på vejen hjem skal købe ind i lige så triste supermarkeder med ligeså mange hæslige belysningsformer eller manglende samme og dårlige materialer som også kan købes på ethvert gadehjørne for så til sidst at drage hjem igen til eget hjem og måske overveje om de lilleglaserede teglsten som stod ligeforan indgangen til byggemarkedet kunne passe på parcelhuset eller bindingsværkshuset.

Det kan vel egentlig ikke undre, at grimhedens cyklus forsætter når hverdagen, som for rigtig mange er hård nok, næsten ingen kvalitetsfyldt æstetik og skønhed rummer. Er der nogen læsere som for alvor er stolte af det danske industrikvarter og som kan forsvare det udover de oplagte punkter om logistik og økonomi, så vil jeg rigtig gerne høre en reaktion?

Prøv at se jer om i industrilandskabet og overvej hvorfor det kom til at se sådan ud inde og ude, som det gør. Logistik og økonomiske begrænsinger og effektivitet SKAL vel ikke nødvendigvis være kedeligt – eller ?