8:56 / 20. maj 2014
Domino Sugar Factory, Williamsburg

Der lugter stadig af sukker. Det konstaterer jeg en lørdag eftermiddag i maj, da jeg træder ind i den nedlagte Domino Sugar Factory i Williamsburg. Ligesom tusindvis af andre i New York er jeg valfartet hertil for at få et indvendigt glimt af den ikoniske sukkerfabrik, der i anledning af Kara Walkers midlertidige kunstinstallation for en kort stund er åben for offentligheden.

Domino Sugar Factory er et omtrent 8.000 kvadratmeter stort bygningskompleks, der dominerer Williamsburg havnefront. Fabrikken blev bygget i 1856, og i sin storhedstid i slutningen af 1860’erne var den ikke bare USA’s men verdens største sukkerraffinaderi. Dengang leverede et mandskab bestående af 4.000 arbejdere en imponerende produktion på intet mindre end 1,3 millioner kilo sukker om dagen. Ikke svært at forestille sig, at bygningen i sine glade dage dannede ramme om en hektisk summen af liv og aktivitet.

I 2004 lukkede produktionen og fabriksbygningerne blev forladt. I et årti har de fået lov til at stå hen i ensomt forfald, imens en verserende diskussion har forsøgt at nå til afklaring af, hvorvidt nedrivning eller genanvendelse var bygningernes rette skæbne. Langt om længe er det blevet besluttet, at arkitekturikonet naturligvis skal bevares.

Mange år er gået, siden der sidst var liv og aktivitet i sukkerfabrikken, men den lune lørdag i maj summer det igen. Luften er varm og fugtig i den tidligere lagerbygning, hvor Kara Walker har interveneret med sin kunst. Det myldrer med besøgende, og Walkers små sukkerskulpturer drypper. Sveden pibler ned ad dem, og skaber små klistrede sukkerpytter på det rå betongulv. Midt i sukkerbadet er en stor, hvid Sugar Baby-sfinks installeret mellem to rækker af jernsøjler. Skalaen er overvældende og efterlader alle beskuere måbende.

Det er som om, der opstår et flygtigt kollektivt erindringssted i den tidligere sukkerfabrik. Et sted til erindring af den barske fortid, der knytter sig til det hvide sukker og til refleksion over de mange fortællinger, der gemmer sig i bygningerne.

Jeg forlader fortid og sukkerlugt og træder ud i nutidens Williamsburg. Jeg ser, at jeg har fået smeltet, brun sukker på mit hvide skjorteærme. En fin, autentisk souvenir fra den gamle sukkerfabrik.

A Subtlety, or the Marvelous Sugar Baby er et absolut must-see, hvis man befinder sig i New York. Udstillingen løber frem til den 6. juli 2014.

Tjek den ud her