10:41 / 18. december 2013
Bygningsklondyke

På min daglige færden igennem Danmark, oplever jeg efterhånden et fuldkomment vanvid af om- og tilbygninger på alle slags huse. Vores bygninger er blevet som påklædningsdukker, der ustandselig skifter stil og karakter.  Man kan efterhånden gøre alt. Et gulstensparcelhus på en villavej kan således sagtens få stråtag og blyindfattede ruder, en prangende villa i Klampenborg kan få lilla- eller grønglaseret tegltag, bondehuset med bindingsværk, får sortglaseret tegltag og høje kviste samt termoruder, bungalowen bliver beklædt med træ og ligner til forveksling et svensk træhus. Al god byggeskik er på een og samme gang ophævet i modernitetens navn og pyntet op med byggemarkedernes enorme tilbud til det sande Klondyke.

Dagligt bliver vi bombarderet med tilbud om maling og stuk og fyldningsdøre og termoruder og tegl og hasper og gulve og fliser etc. og hvem vil ikke gerne være sin egen dekoratør og give netop ens eget hus en helt særlig stil.  – Her i denne søde juletid, kunne jeg ønske mig, at alle de store byggemarkeder som efterhånden blokerer vores vej ind til det gamle centrum i enhver by, ville tage et medansvar. Den “byggemarkedsfisering” af den danske bygningskultur hærger hårdt i disse tider og får landskabet til at syne af et kvalitetsløst og kommunalt venteværelse med mere eller mindre vellykket julepynt.

Findes der noget så hudløst ærligt, som et hus der er bygget og ombygget af enestående materialer som er lavet til netop den slags hus. Det er troværdigt og seriøst og enestående at bebo.

De

De efterfølgende fotos – omend forskellige med gode og mindre gode eksempler, taler for sig selv, og smag kan og bør jo heldigvis diskuteres. Gør netop det hen over risengrøden eller rødkålen Juleaften eller er tiden efterhånden kommet til at give risengrøden furet og lave den om i anden substans, farve og indhold og farve rødkålen koboltblå ?

Rigtig glædelig jul !